четвер, 12 січня 2012 р.

Облігації

Облігації
    Облігація (англ. bond, note) - цінний папір, який дає власникові право на отримання номінальної вартості і відсотків від емітента в певний термін.
Визначення облігації
    Облігація - "цінний папір, що закріплює право її власника на отримання від емітента облігації в передбачений у ній термін її номінальної вартості або іншого майнового еквівалента. Облігація може також передбачати право її власника на отримання фіксованого в ній відсотка від номінальної вартості облігації або інші майнові права. Доходом по облігації є відсоток "(Вікі).
Що важливо знати про облігації
    Прибуток від облігацій апріорі менше ніж прибуток від акцій. Отже, і ризик менше. Таким чином, акції можуть принести збиток, а можуть - прибуток, а облігації, найімовірніше, принесуть прибуток, але менший.

    Облігації, на відміну від акцій, не роблять власника співвласником підприємства. Зате роблять кредитором. Якщо раптом підприємство розориться, то воно зобов'язане виплатити свої борги, тобто власники облігацій обов'язково отримають прибуток. І платити борги будуть співвласники (власники акцій), які отримають свої гроші тільки після того, як борги будуть виплачені.
    Облігації дуже гарні для диверсифікації портфеля. В силу низького рівня ризику, вони знижують загальний ризик портфеля, але обіцяють прибуток, хоч і невеликий. Облігації підходять більш консервативним інвесторам і трейдерам, які не хочуть витрачати нерви на мінливі акції.
    Облігації націлені на довгострокове інвестування. Не варто вкладати в облігації на місяць, рік, або навіть 5 років. Десятирічна державна облігація США приносить близько 3,5% на рік: короткострокове інвестування тут просто не розумно.
Види облігацій
    Облігації поділяються на безліч видів. У цій статті ми назвемо лише самі основні:
  •     облігація з фіксованою процентною ставкою (прибуток не змінюється з моменту видачі до кінця терміну)
  •     облігація з плаваючою ставкою (прибуток змінюється в залежності від різних чинників, якими можуть бути макроекономічні показники)
  •     корпоративні облігації (видаються власникам акціонерними товариствами, більш ризикові)
  •     муніципальні і державні облігації (видаються місцевими і верховними владою відповідно)
Висновок
Важливо пам'ятати, що облігація:
  1.     менш ризикова
  2.     приносить менший прибуток
  3.     підходить для довгострокових вкладень
  4.     хороший інструмент для диверсифікації
  5.     не дає право власності

Немає коментарів:

Дописати коментар