четвер, 12 січня 2012 р.

Поняття АКЦІЇ


Поняття АКЦІЇ


    Головну роль у фінансових ринках займають саме акції. Незважаючи на те, що є ще валютний ринок, ринок позики, товарний ринок і т.п., акції є домінуючим видом фінансових інструментів.

    По суті, купуючи акцію, ви купуєте частину компанії, і отже ви купуєте певні права, зобов'язання, ризики і т.п.


Визначення акції

    Акція у фінансах (англ. stock, equity, share) - цінний папір, "закріплює права її власника (акціонера) на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів, на участь в управлінні акціонерним товариством і на частину майна, що залишається після його ліквідації" (Вікі).

Продаж акцій

Акціонеру покладена частину прибутку. Питається, навіщо компанії взагалі пропонують людям купити свої акції, погоджуючись ділиться прибутком, якщо вони можуть залишити весь прибуток собі? Справа в тому, що будь-який бізнес вимагає додаткових інвестицій ззовні. Компанія може взяти кредит у банку і може виписувати облігації. Але в цих двох випадках, компанія стає позичальником, тобто у неї з'являється борг перед банком у першому випадку і перед власниками облігацій у другому.


Є й інший метод залучення зовнішнього капіталу: продати частину компанії через акції. Коли компанія стає акціонерним товариством, вона приваблює величезний капітал за рахунок продажу частини бізнесу, але при цьому у компанії немає боргу перед акціонерами. По суті, акціонери купують акції "на свій страх і ризик" в надії на те, що в майбутньому ціна на них зросте.

    Важливо зрозуміти різницю між борговим зобов'язанням (облігаціями) і акціями: якщо компанія продає облігації, то вона повинна виплатити обіцяне, навіть якщо для цього прийдеться розпродавати майно компанії. При продажі акцій, компанія нічого нікому не винна, крім виплати дивідендів (якщо такі є) і частини майна при ліквідації. Але є ймовірність, що, купивши акції, ви нічого з них не отримаєте у майбутньому: компанія може різко розоритися і все майно піде на погашення боргів. У цьому випадку виграє кредитор (власник облігації, банк, тощо), тому що йому гарантовано виплатять обіцяне.

Купівля акцій та ризик

    З попереднього абзацу випливає, що, оскільки компанія не зобов'язана виплатити акціонерам хоч щось при руйнуванні, є досить великий ризик втрати капітал. Саме порівняно великий ризик відрізняє акції від інших видів інвестицій. Найгірший варіант розорення компанії ми розглянули: при якому власник акції залишається ні з чим, а утримувач облігації отримує обіцяне.

    А тепер уявіть, якщо після купівлі вами акцій, їх вартість починає різко зростати. Набравши, наприклад, 500% через рік, ви з радістю продаєте свій пакет акцій (якщо не наважуєтеся утримувати далі), і отримуєте прибуток в 500%. У цьому випадку, держатель облігації в програші, тому що він отримав лише 4-10% прибутку, в залежності від відсоткової ставки і типу облігації. Отже, хоч ризик в акціях більший, але прибуток теж більший.

Висновок:
    Акція - ризиковий цінний папір, який може принести гарний прибуток. Акціонер - є співвласником компанії, чиєю акцією він володіє. При цьому, він несе відповідальність тільки за суму вкладу; він може голосувати за склад ради директорів, отримувати частину прибутку компанії (у вигляді дивідендів) і претендувати на майно компанії.

Немає коментарів:

Дописати коментар