четвер, 12 січня 2012 р.

Фінансові ринки


Фінансові ринки


    Фінансовий ринок - це механізм, який дозволяє людям легко продавати і купувати цінні папери (такими паперами називають акції та облігації), товари (цінні метали та сільськогосподарські продукти) та інші взаємозамінні елементи за досить низьких операційних витрат і за низькими цінами, яка відображає гіпотезу ефективного ринку.
    За кілька останніх століть, світові фінансові ринки дуже змінилися, і знаходяться в стадії постійної зміни, розвитку і зростання. Фінансовий ринок України зараз тільки починає розвиватися, і в найближчі 5-10 років очікується бум Українського фінансового ринку.



Роль фінансового ринку

     Суть і головна роль фінансового ринку полягає в тому, щоб об'єднати всіх продавців так, щоб вони були досяжні для потенційних покупців. Таким чином, якщо економіка покладається головним чином на взаємини між покупцями і продавцями в розподілі ресурсів, то цю економіку можна назвати ринковою. (Україну в грудні 2005 було всесвітньо визнано країною з ринковою економікою.)

Фінансові ринки сприяють:
    накопиченню і збільшенню капіталу
    передачі та управлінні ризиками
    міжнародній торгівлі (на валютному ринку)

     Фінансовий ринок також служить для того, щоб об'єднати тих, хто шукає капітал і тих, хто його має.

     Найчастіше, позичальник (той, хто бере капітал) виписує кредитору (тому, хто дає капітал) квитанцію або вексель, обіцяючи виплатити капітал. Ці векселі називаються цінними паперами, які можна вільно продавати і купувати. За те, що кредитор дав у користування капітал позичальнику, він, природно, очікує якусь компенсацію, яка зазвичай виплачується у вигляді процентного інтересу або дивідендів.

Немає коментарів:

Дописати коментар